Himos 2019

11.3.2019

|

Snoukkaaminen on tärkeää

On kahdenlaista pääsuuntausta, kun puhutaan työn ja vapaa-ajan yhteen sovittamisesta. Toisaalta on stressin hallinnan ja palautumisen kannalta hyväksi, että työ ja vapaa-aika erotetaan selvästi toisistaan, ja on monia yrityksiä, missä työt loppuvat heti, kun tehtaan pilli puhaltaa. Toisaalta on niin, että työssä vieteään merkittävä osa elämää, ja jos sihen löytää mielekkyyttä ja sen kokee kehittävänä, tuo aika ei valu hukkaan.

Tietotekniikkatyö Circles Consultingin kaltaisessa yrityksessä on hyvin palkattua, miellyttävissä toimistoympäristöissä tehtävää työtä, joka useimmille meistä on tietynlaisen harrastuksen ja kiinnostuksen kohde. Työssä on niin paljon hyviä piirteitä, että on välillä työlästä löytää niitä varjopuolia. Jos jonkin haluaa keksiä, niin ehkä se, että työ edellyttää syvällistä ajattelua ja kiinnostusta, ja aivomme eivät anna pohdinnnan loppua siinä kohdassa, kun minuuttiviisari napsahtaa tasatunnin kohdalle työpäivän päätteeksi.

Tässä mielessä me tietotekniikkakonsultit voimme kokea sukulaisuutta keskiajan käsityöammattilaisten kanssa, jotka usein asuivat työpajansa yläkerrassa, ja joille ammatti on osa identiteettiä. Yritykset erottaa vapaa-aika työstä eivät oikein toimi, kun työn probleemit ovat niin kiinnostavia, että niistä haluaa puhua ystävien kanssa.

Yrityksemme viihdepiiri (Party Circle, yksi monista piireistämme, joihin kukin saa liittyä kiinnostuksensa mukaan, ja joihin kanavoituu kehitysrahana sen jäsenten kautta 10% konsultoinnin liikevaihdosta) järjesti viikonloppureissun Himokselle, erityiskiitos Juha Hallikas järjestelyistä! Vietimme aikaa miellyttävien harrasteiden ja hyvän ruoan ja juoman (kiitokset Markus Säteri, Jonathan Sistonen, Juha Hallikas, Anssi Syrjälä) parissa.

Itsellä oli varmaan kymmenen vuotta edellisestä lumilautailusta, ja Juha Hallikas kärsivällisesti opasti perusteisiin, kiitokset! Jyrkemmissä kohdissa oli tunteissa kauhua ja lihaksissa tuskaa, mutta jos kysytään, oliko hauskaa, niin oli! Sain siihen kyllä pari kertaa jopa nätin käännöksenkin kantilta toiselle, mutta viidennnen laskun jälkeen oli sen verran monta nurin menoa kertynyt, että siirryin turvallisuussyistä afterskin puolelle.

Itse olen varsin työorientoitunut, ja joskus tuntee kynnyksen varata aikaa ”oheisaktiviteetteihin.” Tänä viikonloppuna havahduin kuitenkin taas siihen perusasiaan, että työssä vietetään niin suuri osa ajasta, että viisain keino löytää lisää mielekkyyttä, kiinnostusta ja puhtia, tai mitä tahansa haluaakaan lisätä elämässään, on muokata työelämäänsä ja asennettaan siihen. Työtoverien tunteminen lisää sitä. Konsulttiyrityksessä ei usein tehdä työpäiviä oman yrityksen ihmisten kanssa, mutta silloin tärkeäksi nousee se, että voi jakaa konsultoinnin kokemuksia toisten konsulttien kanssa, ja jakaa sekä tietoa työn tekniikkapuolesta että myös viisautta erilaisissa organisaatioissa toimimisesta.

Joko tämä, tai sitten me vain snoukattiin ja juhlittiin.

-Mauri Tikka, Principal Snowboarder