IT-konsultointi nuoren kesätyöntekijän silmin

3.7.2019

|

IT-konsultointi nuoren kesätyöntekijän silmin

Tulin kesätöihin Circlesiin hieman ummikkona, sillä olen menossa vasta lukioon ja siten konsulttibisnes, it-ala ja työelämä käytännössä olivat minulle aika suuria kysymysmerkkejä.
Tehtäväkseni muodostui käydä juttelemassa konsulteille sekä kysellä heidän mielipiteitään Circlesistä ja konsultin työstä IT-alalla.

Jännittyneenä toivoin aina ennen jokaista haastattelua olevani oikeassa paikassa ja ylipäätänsä oikean henkilön luona, yritin muistaa nimiä ja miettiä minkälaisia kysymyksiä kannattaisi juuri tältä henkilöltä kysyä. Kaikki meni kuitenkin aina hyvin ja sain kuulla monia erilaisia tarinoita niin Circlesille päätymisestä kuin koodaamisesta työnä. Sain myös laajan lisäyksen uusia ja omituisia (ja nyt jo mahdollisesti unohdettuja) termejä, jotka liittyivät tietotekniikkaan, mutta myös monia asioita työnteosta sekä konsulttibisneksestä. 

Circlesiin on tullut oman alansa osaajia niin suhteiden kuin mainostenkin kautta. Taustat eroavat paljon toisistaan, ja aikaisemmat työt sekä koulutuskin ovat saattaneet olla jotain aivan muuta. Heille kaikille on kuitenkin yhteistä kiinnostus Circlesin toimintaideaan, joka eroaa muista alan yrityksistä. Circles tarjoaa mahdollisuuden osallistua niin firman päätöksiin kuin vapaa-ajan aktiviteetteihin erilaisissa piireissä. Yritys rahoittaa piiritoimintaa, ja tarjoaa näin laajat mahdollisuudet myös vapaa-ajan aktiviteetteihin työporukan kanssa. Tämä luo konsulttien mukaan yhteisöllisyyttä ja ryhmähenkeä porukkaan ja piirit tarjoavat kaikille mahdollisuuden tutustua muihin Circlesläisiin.

Niin osallistumiskynnyksestä kuin hierarkiastakin on tehty matala, jotta asioihin vaikuttaminen kävisi mahdollisimman vaivattomasti. Kun osallistuminen käy vaivattomasti, ei se myöskään vie paljoa aikaa muilta töiltä. Osa konsulteista kuitenkin kokee, että haluaisi osallistua vielä enemmän firman asioihin, koska siihen tarjotaan niin laajat mahdollisuudet, mutta ei konsultin työn kiireiden vuoksi ehdi asioihin paneutua niin paljon kuin haluaisi.

Kaiken kaikkiaan Circlesin konsultit kokevat vaikutusmahdollisuuksien olevan laajemmat kuin aikaisemmissa työpaikoissa. Kaikki yhtyivät myös siihen, että Circlesillä on helppo kokea olevansa työyhteisön tärkeä jäsen, sillä tunnelma on avoin, välitön ja vastaanottavainen. Konsultit ovat myös tyytyväisiä yrityksen palkkamalliin. 

“Circles on hyvin toimiva organisaatio, jossa saa helposti tuotua omat perustellut mielipiteensä esille, ja työntekijöiden mielipiteillä on myös väliä.” – Mikko

Konsulttien taustat eroavat paljon toisistaan. Circlesissä on ensimmäistä kertaa konsulttina toimivia, pidemmän aikaa konsulttina toimineita sekä konsultin työhön pidempiaikaisista projekteista palaavia. Konsulttina toimiminen mahdollistaa vaihtelun työssä vaihtamatta kuitenkaan työnantajaa.

Työ tarjoaa aivan erilaista haastetta kuin yhden yrityksen parissa toimiminen ja on joidenkin kohdalla erityisesti vahvistanut käsitystä omista taidoista, sillä konsultilta odotetaan aina paljon. Konsultin myös oletetaan osaavan kaikki mitä asiakas päättää haluta, mikä vaatii konsultilta sopeutuvaisuutta, ja on oltava kartalla tietotekniikan 
kehityksen uusimmista käänteistä. IT-ala onkin haastava ja jatkuvan oppimisen ala. 

Työntekijät saavat kuitenkin jätettyä työnsä hyvin työajalle eikä koko ajan tarvitse olla ruudun ääressä seuraamassa alan kehitystä. Joskus toki jokin ongelma, jota ei saanut päivällä ratkaistua saattaa jäädä pyörimään päähän, mutta työ on joustavaa, joten on mahdollista ottaa vähän etäisyyttä ongelmaan ja palata ratkaisemaan sitä myöhemmin samana päivänä. Konsultin työ antaa paljon valinnanvapautta esimerkiksi työaikoihin ja usein myös työn sijaintiin.

Circles on vielä pieni yritys, joka mahdollistaa ihmisten osallistumisen toimintaan helpommin, mutta niin partnerit kuin työntekijätkin uskovat toimintamallin toimivan hyvin myös yrityksen kasvaessa. Ideana olisikin olla suuri yritys, joka toimii kuin pieni yritys, ja taata työntekijöille jatkossakin hyvä yhteishenki sekä mahdollisuus vaikuttaa.

“Yrityksen kasvaessa näkee, mikä oikeasti toimii ja mikä ei.” – Juho-Mikko

Amanda, 15-vuotias kesätyöntekijä Helsingistä

Saimme mahdollisuuden ottaa Circlesille kesätyöntekijän kahdeksi viikoksi, oppimaan enemmän IT-alasta ja sen mahdollisuuksista. Circlesillä ajatuksemme oli saada avoin ja rehellinen kuva toiminnastamme, täysin alan ulkopuolelta olevalta henkilöltä. 
Amanda suoritti kahden viikon tehtävän tehokkaasti, innolla ja kasvavalla ammattitaidolla.

Artikkelin pohjana toimi haastattelut kymmenen Circlesin työntekijän kanssa, josta myös selvisi että toimistokoiralle ei heti nähdä tarvetta. Kymmenestä haastatellusta ainoastaan kaksi henkilöä haluaisi toimistokoiran ja yksi toimistokissan.

Muita mietteitä suoraan Circlesläisiltä: 

“Circlesillä on helppo kokea olevansa työyhteisön tärkeä jäsen, sillä tunnelma on avoin, välitön ja vastaanottavainen.” – Mikko

“Kaikessa mitä firmassa tehdään on mukavan avoin meininki ja vastaanotto on hyvä. On helppo kokea olevansa osa yhteisöä.” – Tommi

“Projekteissa ja konsultin hommissa kiinnostavaa onkin vaihtelut yritysten ja ihmisten välillä. Circlesissä on mukava olla ja työyhteisö on varsin yhteisöllinen. Circlesissä on myös pienten firmojen edut eli toiminta on läpinäkyvää ja oman mielipiteen saa tuotua esiin.” – Juha

“Palkka on myös hyvä Circlesillä ja osa työntekijöistä jo entuudestaan tuttuja. Ihmisiä myös osallistutetaan asioihin ja mielipiteen saa tuotua esiin aikaisempia työpaikkoja paremmin. Toiminta on läpinäkyvää.” – Anssi

“Pidän Circlesin toimintamallista, ja se olikin yksi syy, miksi valitsin juuri Circlesin. Pääsee helposti vaikuttamaan ja mukaan piireihin. Työntekijällä pysyy hyvin tieto siitä mitä tapahtuu.” – Minna