Tommi Penttilä

19.3.2019

|

Tommi Penttilä – Kuka sinä olet?

Olen ohjelmoinut tietokoneita lapsesta asti. Alkuun piti koodata tietysti yksinkertaisia pelejä, joiden tekemisessä oltiin vielä hyvin lähellä rautaa. Myöhemmin ohjelmoinnin painopisteet ovat vaihtuneet väylistä ja kellojaksoista olioihin ja frameworkeihin.

Koulutukseltani olen kognitiotieteilijä ja minua kiehtovat kognitiiviset arkkitehtuurit sekä tekoälyn tapaiset ohjelmat. Algoritminen ajattelutapa on ollut minulle aina luontevampaa kuin puhtaan matemaattinen suuntautuminen.

Työkseni olen komentanut tietokoneita yli kaksikymmentä vuotta, joiden varrella on tullut tutuksi monenlaista teknologiaa ja metodologiaa – osa niistä on osoittautunut toimiviksi, osa on jäänyt ohjelmistokehityksen historian alaviitteeksi. En usko, että ohjelmistokehittämisessä ollaan vielä saavuttu täysin standardimetodeihin sillä kehitys edistyy softapuolella edelleen, vaikka hardwaren kehitys näyttääkin jo hidastuneen.

Miksi valitsit Circles Consultingin?

Tulin töihin Circles Consultingiin koska tuntui siltä että yrityksessä on uusi, raikas ote konsulttitoimiston pyörittämiseen. Läpinäkyvä yrityskulttuuri ja matala hierarkia miellyttävät enemmän kuin monen isomman yrityksen suosima tehdasmentaliteetti. Circlesissä palkkauskin on erittäin kilpailukykyinen muihin vastaavan alan yrityksiin verrattuna.
Odotan mielenkiinnolla, miten Circles Consulting kasvaa ja kehittyy lähitulevaisuudessa. Mahdollisuus vaihteleviin ja kiinnostaviin työtehtäviin oli yksi työpaikan valintaperusteista, kuten myös tilaisuus ammatilliseen jatkuvaan kehittymiseen.

Mitä odotat Circlesiltä?

Luotan vahvasti Circlesin meta-konsultointiin siinä ydintehtävässä, että oikeat tekijät löytävät oikeat työtehtävät. Uskon, että näin tapahtuu laajan kontaktiverkoston ja aktiivisen markkinoinnin ansiosta. Odotan Circlesin aktiivista toimintaa painottavan yrityskulttuurin lisäävän inklusiivisuutta toiminnan kehittämisessä ja yksilöille soveltuvia toimintatapoja.

Mitä haluaisit tehdä asiakkaiden kanssa?

Antoisinta ohjelmistokehityksen konsultille on tietysti suunnitella asiakkaan kanssa uusia palveluita alusta asti ja laittaa ns. homma tulille. Silloin kun integroidaan vanhaa uuteen tai muokataan jo olemassa-olevaa järjestelmää, suosin vahvasti refaktorointeja aina koodista arkkitehtuuriin, milloin vain mahdollista. Samalla terävöityy test-driven -kehitys vanhoissakin projekteissa.

Olen ollut viime vuosina vahvasti big datan ja datatransformaatioiden kanssa tekemisissä, ja näen itseni tulevaisuudessa kaivamassa datamassoista vielä syvempää ymmärrystä asiakkailleni.

Miten näet konsulttien roolin asiakkaan toiminnassa?

Näen konsultin roolin monitahoisena. Joskus kaivataan syvällistä osaamista jostain tietystä osa-alueesta – joskus taas konsultin tehtävä on avittaa arkkitehtuurien tasolla oikeiden teknologioiden ja palveluiden valinnassa ja niiden yhteensovittamisessa. Konsultin tehtävä on ammentaa pitkästä kokemuksestaan asiakkaalle parhaiksi ja toimivammiksi todetut palat. Parhaimmillaan asiakkaan kanssa syntyy pitempi yhteistyö kiinnostavan projektin parissa, jonka lopputuloksena on paitsi toimiva järjestelmä, myös tyytyväinen asiakas ja sulan hattuunsa lisännyt konsultti.